Kuusimäenkatu 30, Takahuhti

Keväällä 2018 aloitettiin ison, noin 1000 m2 lastenkodin rakentaminen Tampereen Takahuhtiin.

Perustukset tehdään Lammin valuharkoilla Tampereella. Rakennus 2:een tehdään lämpöharkoilla ykköskerros ja kakkoskerros pitkästä tavarasta paikanpäällä. Rakennus 1 tehdään yksitasoisena pitkästätavarasta paikanpäällä. Kaunis ja kuuma kesä mahdollistikin työn etenemisen hyvin aikataulussaan: Lattiaeristeet ja raudoitusverkot asennettiin heinäkuun alussa ja seuraavaksi putkimiehet pääsivät asentamaan lattialämmitysputkistoa. Samaan aikaan tontilla porattiin lämpökaivoja 4 kpl syvyydeltään noin 250 m.

Rakentamisen kannalta projektissa on erityistä rakentaminen nimenomaan pitkästä tavarasta. Näin voidaan toteuttaa arkkitehdin suunnitelmat yksityiskohdat asiakkaan ja tulevien asukkaiden toiveita kuunnellen, jokaisella asumisneliöllä. Vesikatto rakennettiin kokonaan maassa ja kattotuolit nostettiin nosturilla paikoilleen elokuussa 2018. Valmista on suunnitellusti kesällä 2019.

Rakennettava uudiskohde on osa Sospro Oyn Takahuhdin perhekeskusta. Sospron sijaishuollon palveluihin kuuluvat lasten ja nuorten kriisisijoitukset sekä määräaikaiset ja pitkäaikaiset kuntoutumisjaksot. Sospron sijaishuollon tehtävänä on luoda turvallinen, kasvua ja kehitystä tukeva asuin- ja toimintaympäristö ajaksi, jolloin lapsen tai nuoren tai hänen perheensä voimavarat eivät yksin riitä.

TD-taloilla oli kunnia olla mukana toteuttamassa lapsille hyvää, turvallista ja toimivaa asuinympäristöä! 

Leuku rakensi Pirkkalaan

Puurakenteinen omakotitalo rakennettiin vanhan maatilan ympäristöön. Erikoisuutena talossa on varaava takka, puuhella ja puukiuas.

Suvun maille uusi talo

Lähtökohtana projektille oli tontti ja siellä oleva vanha omakotitalo, joka kuitenkin oli sen verran huonokuntoinen, että Leuku päätti rakentaa sen viereen kokonaan uuden talon. Päätös rakennuttaa, ei rakentaa itse, oli Leukulle selkeä jo alussa.
Taloprojekti alkoi tiedonhaulla ja mahdollisuuksien vertailulla. Tietoa haettiin netistä, erityisesti raksablogeista, ja taloesittelyitä kierrettiin ja talokuvastoja selattiin. Myös Asta-messut olivat sopivasti lähellä. Kantavana ajatuksena oli kysymys: Mikä on paras ratkaisu meidän tarpeisiin? Kun talokirja oli tilattu, soi puhelin usein melkoisen nopeasti talotehtaan toimesta. TD-Talojen kanssa Leukut kokivat pystyvänsä keskustelemaan rauhassa, ilman liiallista myyntipainetta tehdä päätös nopeasti. Toisaalta kaikki isot tehtaat eivät edes tarjonneet pyydettyä talonrakennusta, joten ketterän toimijan aktiivinen, palveleva asenne sai Leukulta plussaa. Oli hyvä päästä tapaamaan kasvokkain ja tutustua heihin, jotka talon todella rakentavat.

Asiakkaiden antama suosittelu on aina eduksi

Laajan tiedonhaun mukana kertyi tietoa isoista ja pienistä talopakettitoimijoista, rakentajista ja alihankintamahdollisuuksista. Kun työkaveri suositteli ottamaan yhteyttä TD-Talojen Petriin, oli vinkillä painoarvoa ja ensimmäinen tapaaminen oli helppo sopia. Tutun antamien tietojen perusteella TD-Talot tuntui luotettavalta ja kokeneelta osaajaporukalta. Ystävät ja tutut tulivat apuun myös myöhemmässä vaiheessa, kun oli aika vertailla saatuja tarjouksia. Tarjouksien vertailu on vaikeaa, Leukun mukaan joissain paikoin jopa mahdottoman tuntuista amatöörille. Taloprojektissa ostajan pitää osata vertailla, mitä milläkin rahalla saa. Leukun tekemässä vertailussa TD-Talot pärjäsi talopaketin toimitussisällöllään, joka oli kaikista tarjoajista laajin. Myös hinta oli kohdillaan ja palvelupaketin helppous oli myös Leukulle tärkeä kriteeri. Kilpailutuksen aikana paljastui myös, että useamman tulisijan rakentaminen samaan omakotitaloon oli monelle isolle talopakettitoimijalle ongelma. Tässä projektissa yksi haasteellisimpia hetkiä oli haja-asutusalueelle tarvittavan suunnittelutarveratkaisun hakeminen ja myönteisen päätöksen saaminen Pirkkalan kunnalta.

Avaimet käteen –omakotitalo

TD-Talojen projektinhallinnan avulla omakotitalon rakennuttajalla ei itsellään tarvitse olla aikaa tai osaamista talonrakennusprojektiin. Leukun valitsemassa avaimet käteen -paketissa heillä oli koko ajan tieto siitä, ketkä alihankkijat työmaalla toimivat ja mikä rakennusvaihe on menossa. TD-Talot huolehtii työmaalla myös tavaran ottamisesta vastaan ja saapuvien toimitusten tarkistamisesta. Asiakas voi vaikka asua kauempanakin rakennusprojektin ajan. Useinhan talopaketeissa rakennuttaja joutuu itse saapumaan tontille kuormia kuittaamaan. Leukun projektissa asiakkaan puolesta hoidettiin myös pienet muutokset kiintokalusteissa kuten keittiösaarekkeessa. TD-Talot hoitivat yhteydet suoraan toimittajaan.

Kokemuksia TD-Taloista Leukun kertomana

”Olemme olleet todella tyytyväisiä. Kaikki hoitui. Lähtökohta oli meille haastava, sillä talonrakentamisesta ei ollut kokemusta tai tietotaitoa. Keskustelukumppanina TD-Talot oli aina tavoitettavissa ja sieltä sai vastauksia nopeasti. Kysyttävää ja ihmeteltävää meillä riittikin, mutta TD-talot pysyi kärsivällisenä.
Sitä saimme, mitä tilattiin. Muutamia muutoksia halusimme projektin aikana tehdä. Projekti tuntui edistyvän joka päivä. Paras päivä oli muutto uuteen kotiin syyskuussa, vaikka sopimuksen mukaan talon piti valmistua vasta marraskuussa!”

Leukun vinkit omakotitalon rakennuttajalle:

 • Kerää tietoa ja mieti juuri sitä, mitä te tarvitsette.
 • Tunne porukka, joka rakentaa talosi. Pelkkä myyjään tutustuminen ei vielä kerro kaikkea.
 • Rakennusaikana olisi hyvä saada kontakti suoraan raksalle tekijöihin
 • Tiedä, kuka on vastuussa ja kuka tontillasi on ja rakentaa

Perhe Kanerva

“Koti on paikka, jossa perhe asuu ja lepää. Kotiin pitää olla hyvä tulla ja siellä olla.”

Taloprojekti pitkästä tavarasta

Muuttovalmis omakotitalo valmistui seitsemässä kuukaudessa. Vuoden päästä TD –talot rakensi pihaan vielä autotallin ja varaston.
Perhe: 2 aikuista, 2 tarhaikäistä lasta

Paluumuuttajat Tampereelta

Perheen kertomaa: “Kaikki alkoi siitä, kun laitettiin kokeilumielessä pieneksi käynyt rivitalokolmio Tampereelta myyntiin. Perheen äiti oli palailemassa hoitovapaalta töihin ja laskeskeltiin, että uusi talo saattaa olla meille parempi kuin vanha remontoitu.”
Kanervat selailivat läpi useita talokuvastoja. Vähitellen omat toiveet talopohjasta alkoivat muodostua ja selkeytyä. Kuitenkaan aivan valmista pohjaa ei löytynyt, vaikka perhe katsoi satakunta valmistalopohjaa, joten perhe kiinnostui talon rakentamisesta ns. pitkästä tavarasta. Arkkitehti piirsi talopohjan ja huomioi mm. ikkunoiden suunnat. Seuraavana vuorossa olikin talorakentajien vertailu ja kilpailuttaminen. Tarjouksia pyydettiin usealta talotoimittajalta.

“Haluttiin alusta saakka, että joku hoitaa koko talonrakennuspaketin”

Taloprojektin monimuotoisuus voi yllättää ensikertalaisen. Kanervat halusivat, että valittu rakentaja hoitaa koko projektin: rakennustyömaan toiminnan koordinoinnin, raksalle saapuvan tavaran vastaanoton ja projektin vaiheiden hallinnan alusta loppuun. Kanervat eivät halunneet pilkkoa taloprojektia erikseen kilpailutettaviin ja hoidettaviin osiin.
“Kaksi- ja kolmivuotiaan lapsen ja oman työn ohessa halusimme käyttää vapaa-aikaa perheen kanssa ja antaa ammattilaisten tehdä valmista. Hartiapankki- ja talkoorakentamisesta ei meidän realiteeteilla olisi tullut valmista varmaan vieläkään. Nyt meidän vastuullemme jäi lähinnä roskalavan hankinta työmaalle.” toteavat Kanervat.

Luotettava, muidenkin suosittelema talonrakentaja

Kanervat kuulivat TD-Taloista tuttavaltaan. Ensin he tarkistivat työn laadun ja jäljen käymässä talonäytöksessä talossa, jonka TD-Talot oli rakentanut. Kun työn jälki miellytti., istuttiin yhdessä alas TD-talon timpureiden kanssa ja alettiin käymään läpi toiveita. TD-talot konsultoi myös lattia- ja lämmitysjärjestelmän valintoja. Asiakkaan pyynnöstä TD-Talot hankki asiantuntijan piirtämään perheelle rakenne- ja lupakuvat. Samoin LVI- ja sähkösuunnitelmiin sekä lopussa sisustussuunnitteluun löytyi kokenutta apua TD-Talon kontakteista.
Perustukset tehtiin elokuussa. Siitä eteenpäin rakennustyömaalla edistyttiin ripeästi ja Kanervat kävivät usein raksalla katsomassa, missä mennään. Kanervien valitseman mestari valvoi rakentamista. Projekti eteni ripeästi ja suunnitelmien mukaan. Helmikuussa todettiin, että maaliskuussa saa muuttaa uuteen kotiin!

Uuteen kotiin vuodessa

Kun ammattilainen hoitaa taloprojektin aikataulutuksen ja hallinnoinnin, päästään etenemään oikeassa etenemisjärjestyksessä, ilman turhaa luppoaikaa ja odottelua. TD-Talojen toteuttamaan kokonaisprojektiin kuuluivat myös mm. muuttosiivous ja valmiiksi rakennetut terassit. Kanervien perhe pääsi täysin muuttovalmiiseen, heidän tarpeisiinsa tehtyyn kotiin alle vuosi tontin ostamisesta. TD-Talojen toteuttama muuttovalmis koti pitää sisällään valmiin terassin lisäksi myös esim. vaatenaulakon koukut ruuvattuna paikoilleen, listat ovat paikoillaan ja samoin WC-telineet. Huomioitavaa on, että tässä projektissa rakennuslupa saatiin nopeasti, sen suhteen kunnissa on eroja.

Kun luottamus on kunnossa, kelpaa suositella!

TD-Talot oli tavoitettavissa, kun asiaa tuli ja sovituista asioista pidettiin kiinni, eikä yllättäviä lisätöitä tullut. Talonrakentamisen etenemisestä kertoi myös selkeästi jäsennelty, vaiheittain etenevä laskutus, joka seurasi toteutuneita vaiheita. Kanervien asiakaspalaute projektin lopussa: “Työn jälki on siistiä, TD:n timpureilla oli myös rohkeutta sanoa suoraan, jos joku asia ei heidän mielestään ole järkevää käytännössä.” Ne muutokset, jotka rakennusvaiheessa tehtiin, olivat pääosin pieniä, kuten saunan riittävän tukeva alin laude, jotta pikkuväki ei keikahda kulkiessaan.
Seuraavaksi Kanervien omin sanoin kerrottuna myös ne asiat, joissa tuli muutoksia taloprojektissa: “Isoin poikkeus oli kai se, että talo valmistui aiemmin kuin luulimme. Lisäksi alkujaan oltiin valittu laminaattilattia keittiöön, mutta lopulta päädyimme ottamaan laatoituksen yhtenäisenä eteisestä keittiöön, mikä toimiikin nyt käytännössä erinomaisesti. Laminaattien ja hanojen muuttamisen kustannukset ja korvaavat hinnat selvitettiin TD-Talojen toimesta heti, kokonaiskuva budjetista oli selvillä koko ajan. Keittiökaappien korkeutta säädettiin vähän jälkikäteen, kun TD-Talot hoksasi, ettei itse tilaamamme jääkaappi ja pakastin mahdukaan kotelointiinsa. Yhdet design-kaakelit ladottiin väärin päin seinään, se taisi olla ainoa välitöntä korjausta vaatinut moka, mutta sekin naurattaa nyt jälkeenpäin.”

Kanervien vinkit omakotitalon rakennuttajalle:

Listaa paperille, mitä oikeasti haluat kodiltasi.
Huomioi ne pienetkin jutut.
Selvitä, mitä tarkoittaa kullakin toimittajalla muuttovalmis ja asumisvalmis
Kompromisseja pitänee tehdä ja ne huomioida budjetissa.
Selaamalla talokuvastoja pääset piirustuksissa alulle.
Lue raksablogeja niin realiteetit rakentamisesta selviävät ja mieti, voisiko sittenkin itse päästä helpommalla.
Valitse kriteerisi rakentajalle. Meillä ne olivat: työn jälki ja luotettavuus

TD-Talot ovat valinta heille, jotka arvostavat vaivattomuutta, siistiä työjälkeä ja haluavat tukea paikallista, suomalaista yrittäjää. Jos arvostat muuttovalmista kotia, jonka yksityiskohdat on todellakin viimeistelty loppuun asti, TD-Talojen rakennuspaketti on ykkövalinta. Kun kokeneet alansa ammattilaiset rakentavat, voit itse käyttää vapaa-aikasi perheen kanssa.

Kiinteistönvälittäjä valitsee omakotitalonsa timpureiksi TD-Talot

“Koti on meille tärkein paikka. Koti on meille rauhoittumisen ja yhdessä viettämisen paikka.”

Lamun perheen talon Vuorekseen rakensi TD-Talot.

Mikko Lamu on yrittäjä Kiinteistönvälitys Glikissä, joka tarjoaa kiinteistönvälitystä Tampereen ja Pirkanmaan alueella. Yrityksen toimenkuvaan kuuluvat myös arviolausunnot, kauppakirjat, uudiskohteiden hinnoittelut ja RS-asiat. Mikko kertoo oman talonsa rakentamisen alkuvaiheista: “Olen Kannuksesta kotoisin ja Kannustalo on ollut aina lähellä sydäntä. Hetken mielijohteesta päätimme osallistua Tampereen tonttiarvontaan ja tontin saatua suunnittelu alkoi.” Lamun perhe (2 aikuista ja 3 lasta) valitsi Kannustalon runkopaketin ja TD-Talot tuli tekemään urakkana sisätyöt ja ulkoa viimeistelyt. Lisäksi TD-Talot teki autotallin alusta loppuun poislukien perustukset ja lattiavalun. Työt tehtiin välillä helmi-kesäkuu, josta tehokasta aikaa n. 4kk. TD-Taloista riippumattomista syistä tuli joitakin taukoja.
Taloprojektin aikana kiinteistönvälittäjänä toimiva Mikko sai monesti mieleensä uusia ideoita ja muutoksia, jotka TD-Talot otti huomioon. Tärkeää oli projektityön tarkkuus ja nopeus, sillä yleensä nopeasti tehden tulee huonoa jälkeä, mutta TD-Talojen työmenetelmiä on hiottu ja tehostettu jo muutama vuosikymmen. Parityöskentelyn avulla TD-Talot pystyy etenemään todella tehokkaasti ja hyvin viimeistellysti. Työn aikataulu on kiinnitetty olemaan klo 7.30-15.30 ja selkeät rutiinit, oikein ajoitetut projektivaiheet ja kokemuksen tuoma varmuus auttaa myös timpuria itseään antamaan koko ajan parastaan.

Miksi valita TD-Talot oman kodin rakentajiksi?

Mikko Lamu listaa: “Oman kokemuksen perusteella TD-Talojen parhaat puolet ovat: pitkä kokemus rakentamisesta, tehokas tapa toimia, pitkäaikaiset yhteistyökumppanit, hinta ja paikallisuus. He oikeasti rakentavat itse ja talo on käsityötä alusta loppuun asti. Meidän perheen talonrakennusprojektissa vahva kriteeri valita TD-Talot oli heistä saamani suosittelu. Olemme lopputulokseen erittäin tyytyväisiä.
TD-Talot tekivät tehokkaasti aina tietyn kokonaisuuden valmiiksi, eikä jäänyt mitään puolitiehen. Lopputulos on korkeatasoinen. He ovat erittäin monipuolisia; timpuri sana on liian vaatimaton heille. Ovat ehdottomasti rakentamisen monipuolisia osaajia. Tekevät itse talon perustuksesta, runkoon, sisätöihin ja katon asennukseen. Heillä oli myös osaavat yhteistyökumppanit, jotka tekivät laatoituksen ja seinien tasoitukset ja maalaukset.”

Lamujen vinkit omakotitalon rakennuttajalle:

 • Ottakaa vinkkejä monelta suunnalta
 • Miettikää yhteistyökumppanin valintaa harkiten. Haastatelkaa ja kysykää osaavatko ratkaista teidän tarpeet.
 • Kysykää suosituksia ja käykää katsomassa vielä tekijöiden lopputulos paikanpäällä.
 • Sovi asiat kirjallisesti ja ellei aikataulut pidä mikä on sanktio.
 • Maksa pääsääntöisesti työ jälkikäteen riippuen kokonaisuudesta.
 • Ota paljon kuvia projektin ajalta itselle muistoksi mutta myös mahdollisten reklamaatioiden varalta.
 • Sovi myös, että yhteydenpito jatkuu ja apua saa muuttamisenkin jälkeen.